Myśl miesiąca: "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Tags: Derbi, Fenix, dziwna, sprawa,
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Derbi Fenix dziwna sprawa
Autor Wiadomość
Art123 Offline

Ilość postów: 6
Reputacja: 0

Postawił/a piw: 0
Otrzymał/a piw: 0
Derbi Fenix dziwna sprawa
Witam wszystkich

Mam do was pytanie spotkaliście się może z taka sytuacją mianowicie , dziś czyściłem gaźnik w fenixie powodem tego było brak możliwości odpalenia go z kick startera , brak możliwości ustawienia wolnych obrotów udało się ale tylko na chwile przejechałem może z 20 kilometrów i zaczęło się od nowa zero niskich obrotów silnik wydaje się pracować od 4000 ,od tych obrotów idzie jak burz dochodzi spokojnie do 9000 poniżej 4000 porostu gaśnie znowu rozebrałem gaźnik nic nie pomogło .

Zastanawiam się czy jest to wina modułu zapłonowego poprostu jak się zagrzeje zaczyna głupieć, nie bardzo wiem również jak dokładnie jest rozwiązana sprawa zapłpnu w nim przeszukałem internet z manualem ale nie udało mi się nic znaleźć jedynie do innego modelu derbi a do fenixa nic nie ma nawet napisałem do dystrybutora ale niestety odpisali ze nie posiadają takiej książki serwisowej.

Motorek posiadam od jakiś 2 tygodni i naprawdę nie mam pojęcia co mu może być poprzedni właściciel również miał kłopoty z odpaleniem i wolnymi obrotami.

dodam jeszcze ze przed ta trasa motorek mial niskie obroty i reagował na pokrętło od nich , po trasie nic zero reakcji na pokrętło i zero niskich obrotów od 4000 idzie jak rakieta poniżej poprostu gaśnie .

Jeszcze jedno pytanie czy nei posiadacie może książki serwisowej do Derbi Fenix rok 98 skrzynia 4 biegi.

22-07-2010 23:30:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BigSoft Offline
Administrator
Administratorzy

Ilość postów: 1.819
Reputacja: 7

Postawił/a piw: 4
Otrzymał/a piw: 40
RE: Derbi Fenix dziwna sprawa
(22-07-2010 23:30:02)Art123 napisał(a): Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do linków. Kliknij tutaj aby to zrobić.Zastanawiam się czy jest to wina modułu zapłonowego poprostu jak się zagrzeje zaczyna głupieć, nie bardzo wiem również jak dokładnie jest rozwiązana sprawa zapłpnu w nim przeszukałem internet z manualem ale nie udało mi się nic znaleźć jedynie do innego modelu derbi a do fenixa nic nie ma nawet napisałem do dystrybutora ale niestety odpisali ze nie posiadają takiej książki serwisowej.

W tym motorowerze zastosowano bezstykowy zapłon CDI, jak w Charcie, czy Simsonie. Z tym przegrzewaniem się, to wątpię. Gdyby to była kwestia modułu zapłonowego - najprawdopodobniej - nie miałbyś wcale iskry, lub gubiła by się w cylindrze. Prędzej mogła by paść cewka zasilająca bądź impulsator - lecz nie wydaje mi się. O zapłonie CDI możesz poczytać na naszej forumowej wiki - pod logiem jest przycisk, lub wejdź na wiki.motorowerowo.pl

Art123 napisał(a):Motorek posiadam od jakiś 2 tygodni i naprawdę nie mam pojęcia co mu może być poprzedni właściciel również miał kłopoty z odpaleniem i wolnymi obrotami.

dodam jeszcze ze przed ta trasa motorek mial niskie obroty i reagował na pokrętło od nich , po trasie nic zero reakcji na pokrętło i zero niskich obrotów od 4000 idzie jak rakieta poniżej poprostu gaśnie .

Zainteresowałbym się gaźnikiem i całym układem dolotowym - czy nie łapie też gdzieś tzw. "lewego powietrza".

Art123 napisał(a):Jeszcze jedno pytanie czy nei posiadacie może książki serwisowej do Derbi Fenix rok 98 skrzynia 4 biegi.

Wiesz co faktycznie coś ciężko o informacje o tym modelu, ale może coś tutaj znajdziesz Strzałka Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do linków. Kliknij tutaj aby to zrobić.

[Obrazek: tarja-turunen-fan.png]

[Obrazek: nightwish-tarja-fan.png]
23-07-2010 0:01:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Hipis Offline
Prze chu* pro koks pro tuner :)

Ilość postów: 134
Reputacja: 2

Postawił/a piw: 6
Otrzymał/a piw: 4
może któryś uszczelniacz ci zaciąga lewe powietrze a pierścienie nie dzwonią u mnie na zimnym np obroty trzyma a jak już sie rozgrzeje to nie trzyma ich w cale

http://motorowerowo.pl/showthread.php?tid=1590&

Ahh ta moc 11KM na 76kg robi wrażenie nie tylko na mnie Respekt!]
23-07-2010 10:50:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Azarah Offline

Ilość postów: 426
Reputacja: 3

Postawił/a piw: 3
Otrzymał/a piw: 6
mam ten sam problem w swoim derbim - nie mogę ustawić odpowiednich wolnych obrotów. U mnie problem leży pewnie w dyszy, ponieważ zmieniałem kit na większy. Warto się pobawić dyszami, wysokością iglicy w gaźniku itp.

Pozdro

Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do linków. Kliknij tutaj aby to zrobić.
23-07-2010 12:34:09
Adik Niedostępny
Zawieszony w czasie i przestrzeni

Ilość postów: 981
Reputacja: 4

Postawił/a piw: 2
Otrzymał/a piw: 14
Dysza sama się nie powiększyła podczas jazdy chyba...? Sprawdź uszczelki gaźnika, i uszczelniacze.

[Obrazek: 413599e5.gif]

Czy ciemno, czy jasno, Apcia tnie przez miasto !Chytry 1
23-07-2010 12:42:26
Art123 Offline

Spróbuje osadzić łączenie gaźnika z cylindrem na silikonie , i zacisnąć opaskami , dysze raczej są w porządku ustawienie iglicy na środkowej pozycji i śrubka od powietrza ustawiona jak w książce pisze .

Zobaczę jak nie dam rady sobie z tym to będę dalej grzebał , tylko nie mam pojęcia jak to jest poskładane pasowała by mi jakaś książka serwisowa do niego a dalej nie mogę się doszukać w sieci nic o tym modelu .

Gaźnik ustawiłem z książki od Sendy gaźniki są identyczne.

23-07-2010 13:27:03
crazy655 Offline

Ilość postów: 568
Reputacja: 6

Postawił/a piw: 1
Otrzymał/a piw: 7
Moim zdaniem za dużo paliwa ma i na wolnych go zalewa. Jak jest zimny trzyma obroty, a jak się zagrzeje to ma już za dużo paliwa. Obniż iglice, jak nie pomoże baw się śrubką od składu mieszanki Oczko

23-07-2010 13:40:23
Azarah Offline

Adik: Chyba napisał że ma tak od początku jak kupił moto...
Skąd wiesz, że to akurat nie dysza?
Gdyby była za duża, to mogłoby go zalewać, a co za tym idzie: but na wysokich a na dolnych gaśnie.

23-07-2010 19:16:52
crazy655 Offline

Moim zdaniem będzie właśnie za dużo paliwa, to samo co w jawkach, but tylko na wysokich i wolne tylko trzyma jak jest zimna, tak samo nie można odpalić na ciepłym Oczko

23-07-2010 22:59:28
Art123 Offline

Uszczelniłem układ dolotowy , i tak pali od kopa ale obroty pływają przylewa go napewno teraz dymi na czarno czasem regulacja składu mieszanki daje coś ale co ciężko powiedzieć co ,raz jest dobrze raz źle raz sam sobie podnosi obroty a raz obniża skąd to się może brać ,stanu paliwa w pływaku nie da się regulować jest tam zaworek stożkowy samo się reguluje sam zaworek wygląda na nowy.

hmm co jeszcze ,teraz czy zimny czy ciepły obojętne , obroty świrują strasznie nie do wyregulowania , może faktycznie iglica jest nie od tej dyszy ale nie mam zielonego pojęcia jaka tam powinna być iglica .

27-07-2010 8:52:04
Azarah Offline

Witaj.
Właśnie dzisiaj wzięłem się za swojego derbika i naprawiłem.

Problem był w dziurawym króćcu - ten gumowy.

Skleiłem i wszystko śmiga aż miło - obroty nie świrują.

Sprawdź czy masz tam wszystko szczelne i czy nie dostaje lewego powietrza.

Pozdro Oczko

27-07-2010 13:33:38
Art123 Offline

Tak to w 100% jest szczelne .

27-07-2010 15:40:50
crazy655 Offline

Także prawdopodobnie puścił któryś simmering. Wymień simmeringi na wale i zobacz co się będzie działo, skoro mówisz że dymi na czarno możliwe że pobiera olej ze skrzyni. Wymień od razu od strony zapłonu też od razu żeby później nie było problemu (w końcu to groszowe sprawy za 2 simmeringi zapłacisz z 10 zł Pokazuje język)
Możesz jeszcze zmienić świece na inną wątpię żeby w tym wina leżała, ale warto spróbować

27-07-2010 21:05:49
Art123 Offline

No to wiec tak wkoncu udało mi się go ustawić w miarę dobrze , przyczyną nie było ani zabrudzenie gaźnika ani simieringi na wale okazało się ze kranik działa jak chce ,zauważyłem to podczas regulacji
(wysokie obroty )ze raz w filterku jest paliwo a raz go nie ma jak obserwowałem co się dzieje okazało si e ze te pływające obroty to wina kończącego się paliwa w rurce i filtrze doprowadzając je do gaźnika .
Zakupiłem kranik na allegro i czekam aż przyjdzie ten wydmuchałem sprężonym powietrzem pomogło ale czasem nie puszcza paliwa ale to już jest mało ważne .

Metoda sprawdzenia na butelkę z paliwem pomijamy kranik i jedziemy Pokazuje język.

A teraz mam poważniejszy kłopot mam zatarte przednie zawieszenie,uszkodzona powłoka w miejscu gdzie pracują uszczelniacze zna ktoś sposób żeby reanimować te rury jakoś do zimy jeszcze , bo potem jak nie znajdę przodu spróbuje je dać na rozchromowanie i zachromowanie od nowa ale to dopiero w zimie.

30-07-2010 14:49:09
crazy655 Offline

Spróbuj wyrównać papierami wodnymi tak od 1000 do 2000 Oczko

31-07-2010 7:44:31
Odpowiedz 

Skocz do: